Gi-limpa med dinkel
passade på när det var skruttväder utanför mitt fönster!
Till 2 limpor behöver du:
2 brödformar
1 l fullkornsmjöl av dinkel
2 dl siktat dinkelmjöl
3/4 dl linfrö
3/4 dl havrekli
1 tsk salt
50 g jäst
5 dl vatten, 37°
2 ägg
2 msk rapsolja
Blanda samman fullkornsmjöl, siktat dinkelmjöl, linfrö, kli och salt.
Ljumma vattnet till 37°.
Lös jästen i lite av vattnet och tillsätt resten av vattnet.
Vispa upp äggen i en kopp och rör ner oljan.
Rör ner äggblandningen i degvätskan.
Rör ner mjölblandningen, lite i taget.
Arbeta degen i tio minuter för hand till en fast och smidig deg.
Låt degen jäsa i en timme.
Arbeta degen ett par minuter.
Dela den sedan i två delar och kavla ut till var sin rektangel.
Rulla ihop de båda rektanglarna och forma till två limpor.
Lägg dem med skarven neråt i var sin brödform.
Värm ugnen till 200° och jäs limporna under tiden, ca 30 minuter.
Grädda limporna i 45 minuter.
Knacka på bröden för att känna om de är färdiga.
Låter det ihåligt när du knackar är limporna klara.
Pensla dem med lite vatten och låt dem svalna.
Åh gud så gott det ser ut...!!
Så gott det ser ut! Jag kan nästan känna doften av nybakt bröd ända hit!
Ha en skön vilsam helg!
tack för det receptet ska jag testa!
kram
Kan nästan känna hur gott det har doftat hemma hos dig, inget slår de dofterna av hemtrevnad.
De såg väldigt fina ut.=)
Nä strax isäng för en tidig morgon på jobbet.
Ha en skön helg!
Kram
Nu kvarstår frågan/orna... Var det gott? Och var det värt tid och besvär?
Vad intressant din blogg verkar. kommer med all säkerhet att läsa din blogg igen! (: Ha en bra vardag =P