Sovsjukan?

Finns det något som heter så undrar jag?
Om så är det utan tvekan den jag drabbats av!
Igår natt sov jag hela natten, vaknade i och för sig tidigt
på morgonen men somnade om igen i bilen vid 9 tiden och
sov i stort sätt hela tiden tills vi kom hem vid 15 någon gång.
Somnade på soffan klockan 20, Stefan väckte mig 23 då jag
ragglade upp för trappan för att sen sova till 9 imorse!!
Ändå är jag trött, hur är detta möjligt undrar jag.....



Kommentarer
Postat av: Cia

Har du inte varit i Afrika tror jag du går rätt säker ett tag till. I alla fall tills den globala uppvärmingen värmt upp Sverige så att Tzetze flugan trivs här istället.

Sovsjukdom (Afrikansk-, Trypanosomiasis)
Är en rätt sällsynt, men otroligt farlig sjukdom, som förekommer i många afrikanska stater från 20 grader nord till 20 grader syd om ekvatorn. Risken för att bli smittad som korttidsturist är ytterst liten.

Sjukdomen finns i två arter, gambisk och rhodesisk, som båda är livsfarliga. Symtomen på de två arterna är någorlunda lika. Dock utvecklar de sig snabbare i den rhodesiska sovsjukdomen, där sjukdomen kan angripa hjärtat och göra så att den sjuka dör av ett hjärtstopp.

Sovsjukan beror på en parasit (haemoflagellat) som överförs till människan via ett bett av en infekterad tsetsefluga. Flugan suger parasiten upp i sina spottkörtlar, när den suger blod från en människa som är bärade av parasiten. Parasiten sprutas därefter in samtidigt med spottet, nästa gång flugan suger blod. Flugan har en speciell förkärlek för rörliga mål. Endast 1% av flugorna i de värst drabbade områdena är smittobärare.

Sjukdomen finns mest i landområden med nötkreatur eller vilda djur. Den gambiska sovsjukan sprids med tsetseflugan som lever och alstras vid skuggiga vattenområden, t.ex. floder och sjöar på savannen i Västafrika. Den överför sjukdomen vid bett, när människor hämtar vatten eller liknande.

Många vilda djur på savannen är bärare av den rhodesiska sovsjukan, så både safariresande samt fiskare och jägare skall passa på.

Inkubationstiden är från 10-20 dagar, men kan också vara upp till 1 år, varefter en röd, varm och smärtsam svullnad uppstår på bettstället. Därefter kommer feberanfall, obehaglig huvudvärk och svullna körtlar. Det kan också förekomma ledsvullnad, ledsmärtor och utslag. Senare kan parasiterna invadera nervsystemet och - kanske år senare - förorsaka depression, dåsighet, förvirring, impotens, kramper, förlamningsanfall, slöhet och trötthet, som gör att man sover onaturligt mycket om dagen.

Sovsjukan kan på detta tidiga stadium behandlas konventionellt.

Postat av: Cia

HAHAHA Fast jag tror jag har samma sjuka som du... Det kallas visst inte sovsjukan utan vintertrötthet. Jag kör det vetenskapliga alternativet idag... Om jag hade ett rum över skulle jag inreda det som ljusterapi rum. Sitta där som i någon galen rymdfilm från 60-talet och sörpla i mig smoothies och andra nyttiga vitamindrinkar.

Vintertrötthet kallas också Sub-SAD, en lindrigare form av SAD (Seasonal Affective Disorder)
Problemen uppstår p.g.a brist på ljus under hösten och vintern. Forskare har funnit bevis för att ett starkt vitt (bredspektrat) ljus påverkar de kemiska processerna hjärnan.



De nervcentra i hjärnan som kontrollerar vår dagliga rytm blir stimulerad av den ljusmängd som träffar ögonen. Om natten producerar tallkottkörteln i hjärnan ett ämne som kallas för melatonin som gör oss trötta. Vid soluppgången stoppas produktionen av melatoninet.

2007-12-28 @ 13:01:06
URL: http://www.mysecretwindow.se
Postat av: Mia

Det är inte på det viset, att det har varit ganska mycket runt dig nu...åsså har du ju fått lite norrlandsluft...om du vänjer dig lite mer vid den så ordnar det sig säkert! *L*

2007-12-28 @ 17:36:20
URL: http://www.matmia.blogg.se

Här skriver du en kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback